Dansk Akvarium
item1
item3a1a2
item3g2
item3c1b
item3d1b
item3e1b
item3f1a
item3f1a1
titleBarWhite

Planterne
Nu hvor der ikke længere var fisk i akvariet, så kunne jeg jo prøve at gøre noget ved planterne. De havde i længere tid ikke set ud til at trives så godt nede ved bunden. Det var kun, når de lå oppe i overfladen, at de havde en naturlig kraftig vækst. Når jeg satte dem fast nede i bunden, for at få akvariet til at fremstå pænt, så strækkede de sig hurtigt mod overfladen og visnede væk i bunden.

item3a1a2a

240L ferskvand
ca.
22 grader
2x T8 30W rør
Cirkulationspumpe

3 stk. aborre
Og en masse snegle.

Klik for større billede
 

Indtil nu har min lampe (2x T8 30W rør) været hævet ca. 40 cm over overfladen, så lysstofrørene ikke varmede vandet op, men beholdt en temperatur på 18-20 grader. Desværre jeg måtte erkende, at denne foranstaltning også reducerede lyset så meget, at planterne ikke kunne gro nede ved bunden. Jeg fjernede stativet, så lampen igen var lige ved vandoverfladen og krydsede fingre for hvordan det ville gå hen over sommeren. I mit gamle akvarium havde jeg store problemer med temperaturen i juli, da jeg på daværende tidspunkt boede på et lille betonkollegieværelse med direkte sol og ringe mulighed for udluftning. Her kunne akvarietemperaturen sagtens komme op på 28 grader i juli. Det var ret fatalt for hundestejlerne, da de kradser af ved 27 grader.

stativ

Nu bor jeg til gengæld i en kold og mørk nørrebrolejlighed og efter lampen blev sænket, lagde temperaturen sig da også stabilt på 22 grader og har ikke rykket sig siden. Planterne har vist lidt forbedring, men ikke så stor, som jeg havde håbet på. Min drøm er stadig at få skiftet lampen ud med noget LED, der er kraftigere.

Fisk igen
Jeg havde ellers besluttet ikke at sætte fisk i akvariet igen før efter sommerferien og jeg ville også gerne lige give hundestejlerne et forsøg til. Men skæbnen ville det anerledes, for da jeg var på et sommerkursus i starten af juli, var der to af mine medstuderende, som fangede 6 styks aborreyngel (Perca fluviatilis) på ca. 20-25 mm. Da de ikke rigtig vidste, hvad de ellers skulle stille op med dem, fik jeg lov til at adoptere dem. De blev så fragtet fra Nordjylland til København i en isbøtte, hvorefter de fik boplads i et patentglas. Jeg skulle nemlig kun være hjemme i et par dage og da jeg ikke vidste, om de ville kunne klare sig i 10 dage uden mad i akvariet, så valgte jeg at tage dem med på ferie til Nationalpark Thy med DN studenterafdelingen. Her kom de så til at bo i en køleskabsskuffe i en vindueskam i Hanstholm fyr. Dette lille ferieakvarium krævede lidt opmærksomhed. Vandet mistede hurtigt ilt, så vandet skulle skiftes 1-2 gange i døgnet ellers begyndte de at stå og gispe efter vejret i overfladen.

Klik for større billede
 

Jeg havde taget en smule frosne myggelarver med til at fodre dem med, men desværre var der ingen fryser i Hanstholm fyr, så efter et par dage måtte vi ud og skaffe mad til dem. Vi fik fanget nogle dafnier og andet småkravl, som de ivrigt slubrede i sig. Aborrer er virkelig tydeligt rovfisk, selv som helt små. De er lynhurtige og venter ikke på der bliver sagt "værsgod". Det lykkedes os også at fange noget helt småt fiskeyngel, måske skaller, det vides ikke med bestemthed. Som et stort tilløbsstykke blev disse småfisk smidt ned i løvens hule en af gangen og det var ikke mange sekunder de stakkels småfisk fik lov til at leve sammen med aborrerne.

Desværre var dette optrin så underholdende, at vi nok kom til at overfodre dem lidt.. i hvert fald var tre af aborrerne døde dagen efter. I modsætning til de overlevende, så så de døde ud til stadig at være udspilede pga. de mange småfisk, der lå i deres maver. Så på den baggrund konkluderer jeg, at de fik for meget at spise.

Oven på denne lidt tragiske hændelse, drog vi hjem til København igen og de 3 aborrer kunne nu flytte ind i det rigtige akvarium. Her faldt de hurtigt til. De klarer sig fint ved 22 grader og det tog kun et par dage, før de var helt trygge ved menneskelig tilstedeværelse. I starten fik de dafnier, bugsvømmere og andet godt, jeg kunne finde i vandhuller rundt omkring.

I løbet af et par uger fik jeg lært dem at spise frosne myggelarver, på trods af de har meget svært ved at finde ting, der ikke bevæger sig. Her er de diametralt modsatte af hundestejler, der stopper op ved hver en ting, der ser spiseligt ud, studerer det nøje, for så at smage på det. Aborrer går kun efter ting, der bevæger sig. Til gengæld bliver disse også fortæret lynhurtigt og uden nåde.

ny

En anden forskel er også, at aborrer bevæger sig hele tiden og til tider meget hurtigt, så de kan være særdeles svære at fotografere i et akvarium med svag belysning.

uskarp

De karakteristiske sorte striber kan svagt skimtes her.

Afslutningsvis er der en lille video her, hvor de tre aborrer kan ses i bevægelse.

Nikolaj H. Correll

August 2012

Kontakt Bloggen Idéfasen item3a6b item3g2 Februar 2012 item3a2a2 item3c1b Marts 2012 item3a3a2 item3d1b April 2012 item3a4a2 item3e1b Maj 2012 item3a5a1 item3f1a Juli 2012 item3a5a1a item3f1a1