Dansk Akvarium
item1
item3a1a2
item3g2
item3c1b
item3d1b
item3e1b
item3f1a
item3f1a1
titleBarWhite

Nu da eksamenerne er overstået, har jeg igen fået tid til at kigge på akvariet.

I det gamle akvarium havde jeg ikke ret mange dekorationsting, så det ville jeg prøve at gøre anerledes denne gang. Temaet skulle stadig være så tro som muligt mod, hvad man kan finde i en dansk eutrofieret sø.

Jeg besluttede mig for at ville have nogle rafter i vandet, der kunne simulere en forfalden bro eller en gammel bredsikring. Da jeg ikke havde tålmodighed til at finde nogle ubehandlede rafter, købte jeg bare nogle, der var trykimprægneret.. Dette var måske en stor brøler, da de muligvis afgiver giftstoffer til vandet. Lad os bare kalde det et eksperiment, hvor vi undersøger om man kan have trykimprægneret træ i et akvarium.

Rafterne tog jeg og savede til, hvorefter jeg skruede dem fast i en krydsfinérplade, som kan ligge i bunden. Herefter blev der fyldt sand/grus i og tilsidst vand selvfølgelig.

rafteriakvarium1
item3a1a2a

240L ferskvand
ca.
22 grader
2x T8 30W rør
Cirkulationspumpe

3 stk. aborre
Og en masse snegle.

I den højre ende lod jeg bunden skråne opad, så det giver indtryk af, at bredden er i den retning. Herefter stak jeg nogle bambuspinde ned i den samme ende, for at få det til at ligne en tagrørsskov. I mit tidligere akvarium prøvede jeg med rigtige tagrør, men de forgår i løbet af en måned eller to. For at bambuspindene ikke skulle flyde op til overfladen, fik de skruet en 2-krone fast forneden, der virker som et anker.

En mursten og en konservesdåse røg også i, så det ser lidt mere autentisk ud. Det havde jeg også i det gamle akvarium uden problemer.

Efter at have læst en masse om sten på forskellige akvariesider, hvor folk er dybt uenige om hvorvidt man må lægge sten direkte på bunden af akvariet eller ej, konkluderede jeg, at det kan man sagtens. Desuden har jeg en krydsfinérplade i bunden, som giver ekstra beskyttelse mod deres punktbelastning. Desværre kom frosten og sneen samme dag, som jeg ville ud og hente sten.. Det betyder også, at jeg heller ikke har været i stand til at hente nogen planter endnu.

 

..og så var der lige den med det trykimprægnerede træ.


Efter en uge var vandet stadig komplet grumset og små kolonier af sort og orange skimmel begyndte at dukke op på bunden. Hvad det så end skyldtes, kunne det umuligt være et godt tegn.

Det skal tilføjes, at noget af bundmaterialet er "levende" sand, så jeg tænker, at det nok er dette, der begyndte at mugne efter mødet med det trykimprægnerede træ. Jeg skiftede vandet nogle gange over et par dage og skrubbede stolper og glas rent for det flødefarvet sediment, der blev aflejret alle vegne. Det resulterede i, at vandet er en del mere klart nu, som det ses på billedet nedenunder.

Min kæreste har et syltetøjsglas med dafnier i vinduet og herfra har jeg tilladt mig løbende at stjæle lidt individer, for at se om de kunne overleve i akvariet. I starten levede de ikke mere end et halvt døgn, men det begyndte at gå bedre, da vandet blev tæt på helt klart. Jeg har besluttet, at starte min indvendige filterpumpe, så der kan kommer noget cirkulation i vandet, men det har jo så også den konsekvens, at dafnierne forsvinder ret hurtigt.

Jeg snuppede også lidt Korsandemad (Lemna trisulca) og Tornløs Hornblad (Ceratophyllum submersum) fra dafnieglasset. Den første portion døde ret hurtigt i det uklare vand, men den anden omgang ser også ud til at klare sig, nu hvor vandet er blevet renere.

Min foreløbelige konklusion er: Lad være med at bruge trykimprægneret træ i dit akvarium.

Hvis det viser sig, at vandet bliver ved med at være en smule giftigt, så må jeg jo tømme hele skidtet og bygge det op på ny, med nogle bedre materialer.

 

Den tid, den sorg.

Nu er det endelig blevet tøvejr, og så jeg kan komme ud og hente sten og planter.

 

 

 

Nikolaj H. Correll

Februar 2012

Kontakt Bloggen Idéfasen item3a6b item3g2 Februar 2012 item3a2a2 item3c1b Marts 2012 item3a3a2 item3d1b April 2012 item3a4a2 item3e1b Maj 2012 item3a5a1 item3f1a Juli 2012 item3a5a1a item3f1a1