Dansk Akvarium
item1
item3a1a2
item3g2
item3c1b
item3d1b
item3e1b
item3f1a
item3f1a1
titleBarWhite

Der er ikke sket det helt store siden sidst, men lidt er der dog at skrive om.

Planterne
Jeg kunne godt tænke mig lidt flere planter i akvariet og tog derfor ud til Ørestad, hvor jeg ved det er nemt at fiske ting op af de lave betonkanaler. Ved første øjekast var det hele kraftigt domineret af Kransnålealger og Tusindblad med et indslag af Børstebladet Vandaks, men jeg stødte på en enkelt lille bestand af noget jeg ikke havde set før. Jeg tog det med hjem og prøvede at nøgle det, dog uden held. Jeg mistænkte det for at være en forvildet akvarieplante og efter noget tid med billedsøgning på nettet, fandt jeg ud af, at det er New Zealandsk Korsarve (Crassula helmsii).

Betonkanalerne
item3a1a2a

240L ferskvand
ca.
22 grader
2x T8 30W rør
Cirkulationspumpe

3 stk. aborre
Og en masse snegle.

Den er endnu ikke set så tit i Danmark, men er et stort problem i England og Irland, hvor den spreder sig invasivt. Så nu huser mit akvarium en plante, der oprindeligt er vild, som så er blevet kultiveret til akvarieplante, for så at sprede sig vildt igen.
...og nu er den så blevet indfanget til akvarieplante igen.

Med hensyn til de andre planter i akvariet, så er alle vandranunklerne forsvundet. De er nok blevet spist løbende af snegle, men jeg regnede egentlig heller ikke med at de ville klare den, da de mest bestod af løsrevne skud, jeg havde indfanget i overfladen.
Til gengæld har jeg fundet nogle små eksemplarer af Alm. Vandpest (Elodea canadensis), så nu gror begge vandpestarter i akvariet.
Jeg har også plantet nogle større individer af Børstebladet Vandaks i baggrunden, som ser ud til at klare sig rigtig fint.

Belysningen
Hidtil har min lampe været hævet ca. 40 cm over akvariet, for at mindske varmedannelsen. Jeg besluttede for en lille måned siden at sænke lampen tæt ned på overfladen for at give planterne mere lys. Det resulterede i, at temperaturen steg fra 18 grader til 22 grader i løbet af få dage. Det så ikke ud til at genere smådyrene, så det var jo fint nok.
Efter en måned har jeg så nu kunne konstatere, at algeopvæksten på glasset er stærkt øget og at min glasrensemagnet ikke kan tage det hele. Det betyder at jeg bliver nødt til at tage en grydesvamp i brug, når glasset skal være helt rent. Det er ikke umagen værd, så nu er lampen blevet hævet de 40 cm op igen.
Jeg går stadig med tanker om at skifte hele belysningen ud med at LED-system, men det må vente lidt endnu, indtil jeg får tid og råd til at lave det.

Dyrene
Efter sidste update forsvandt alle vårfluelarverne næsten fra den ene dag til den anden. Jeg tænkte, at de nok var blevet spist af nogle andre af akvariets beboere eller at de var bukket under for temperaturstigningen. Forklaringen var dog mere lige til og naturlig: de var begyndt at forpuppe sig. Det opdagede vi for et par dage siden, da en stor flot vårflue fløj op, i det øjeblik vi løftede lampen, for at skifte vand. Så der går vel ikke så lang tid, før vi har 3-4 mere af slagsen, vi skal sætte ud i det fri.

voksenvarflue

Nyudklækket vårflue
 

dafnierpaglas

Dafnier der sidder på glasset
 

På det sidste er der også kommet en eksplosiv stigning i antallet af små dafnier og vandlopper. De har åbenbart lært, at man kan sidde på glasset og derved undgå pumpen. Samtidig er der også en hidtil ukendt beboer, der har fået et boost af alle de små krebsdyr.
Forleden opdagede jeg et lille polypdyr på ca. 1 cm, der sad på glasset. De følgende dage holdt jeg øje med den og kunne konstatere at lignende små polypdyr begyndte at poppe op overalt i akvariet. Jeg har prøvet at bestemme dem og er kommet frem til at det må være en Grå Ferskvandspolyp (Hydra vulgaris), der lever af at spise meget små krebsdyr, f.eks. dafnier og vandlopper.

polypdyrlille

Et mindre vellidt nyfund er en ikte, der kom krybende på glasset den anden dag. Ved første øjekast troede jeg bare det var en bleg igle, men min kloge kæreste kunne fortælle mig, at det altså var en ikte. Jeg ved ikke om de kan udgøre en trussel mod kommende fisk, men det finder jeg vel ud af.
Det skal også lige nævnes at alle bugsvømmerne er forsvundet. Om de er kradset af eller om nogen har spist dem, finder jeg nok aldrig ud af. Til gengæld er der nu rigtig mange larver fra de røde kuglevandkalve.

Klik for større billede
 

Cliff hanger
Til sidst i denne lidt trivielle opdatering kan jeg afsløre, at der lige er kommet 10 nye vertebrat-beboere i akvariet, så glæd jer til næste gang!

Nikolaj H. Correll

April 2012

Kontakt Bloggen Idéfasen item3a6b item3g2 Februar 2012 item3a2a2 item3c1b Marts 2012 item3a3a2 item3d1b April 2012 item3a4a2 item3e1b Maj 2012 item3a5a1 item3f1a Juli 2012 item3a5a1a item3f1a1